Proč používat přírodní deodoranty?

Každý z nás má doma alespoň jeden deodorant, či antiperspirant. Někdo je používá denně, někdo jen výjimečně. Ať už chceme nebo ne, pocení je pro naše tělo přirozené a nezbytné, a protože nikdo z nás nechce nepříjemně zapáchat, deodoranty a antiperspiranty se staly součástí našich denních návyků. Pojďme se tedy podívat na to, jak celý proces pocení funguje, jaký je rozdíl mezi deodoranty a antiperspiranty, a proč bychom měli začít používat jejich přírodní alternativy.

Jak funguje pocení?

Pot je produktem našich potních žláz. Ty jsou dvojího typu a tvoří i dva typy potu. Z potních žláz se pot dostává přes póry na naší kůži ven. Prvním typem potních žláz jsou endokrinní žlázy, které fungují jako náš termoregulační systém a ochlazují naše tělo. Tento pot je tvořen především ionty, jako sodík, draslík a hořčík. Proto je nutno tělu dodávat nejen vodu, hlavní složku potu, ale i minerální látky, které tímto náš organismus ztrácí. Druhým typem žláz jsou apokrinní žlázy nacházející se hlavně v podpaží a v tříslech. Začínají fungovat až v pubertálním období člověka. Na rozdíl od prvního typu potu se v tomto nacházejí tuky a bílkoviny, které tvoří potravu pro bakterie žijící přirozeně na naši kůži. Činností těchto bakterií se tvoří nepříjemný zápach, který se snažíme maskovat deodoranty a antiperspiranty.

Jaký je rozdíl mezi antiperspiranty a deodoranty?

Také jste si mysleli, že antiperspirant a deodorant je totéž? Je tomu právě naopak. Rozdíl je především v tom, že antiperspirant zabraňuje tvorbě potu. Dochází k tomu tak, že ucpe póry, kterými pot prochází ven. Zatímco deodorant omezuje pouze nepříjemný pach, ale člověk se pořád potí dál.

Co je na běžných antiperspirantech a deodorantech špatného?

  • Běžný deodorant je produkt, který neutralizuje tělesný pach. Ve většině obsahují alkoholové složky, které mohou dráždit zejména citlivou pokožku, která je nejvíce citlivá po oholení. Alkoholová složka a antibakteriální složka ničí bakterie vytvářející zápach. Ostatní látky izolují nebo potlačují pach vonnými složkami. Deodoranty mohou být v několika formách, a to ve spreji, kuličkové formě a tuhé formě. Přestože deodoranty jsou o trochu méně škodlivé než antiperspiranty, mohou obsahovat škodlivé látky. Zejména v tuhých deodorantech je mastek, ve složení pod názvem Talc, který může obsahovat dokonce i azbestová vlákna, která patří mezi karcinogeny.

  • Běžný antiperspirant je produkt, který omezuje proces pocení a zároveň obsahuje i vonné složky jako deodorant. Zmenšuje nebo ucpává póry na kůži látkami, označovanými jako hliníkové soli. Ve složení mají hned několik názvů, jako třeba chlorid hlinitý, aluminium chloride, aluminium chlorohydrate, aluminum zirkonium atd. Ucpou naše póry a látky, toxiny, které by se jinak dostaly na povrch naší kůže, zůstanou v našem těle, kde se hromadí. Kromě hliníkových solí obsahuje i další nebezpečné látky, jako parabeny, triclosan a další.

Pojďme si ukázat jednotlivé škodlivé složky a vše, co nám mohou způsobit. Přece jen, ve složení je jich mnoho a jsou pod chemickými názvy, kterým málo kdo rozumí.

  • Hliníkové soli - Aktivní látkou antiperspirantů jsou především hliníkové soli. Jak jsme již uvedli, ve složení mohou být pod několika názvy, a to chlorid hlinitý, aluminium chloride, aluminum zirkonium atd. Právě ty ucpávají naše póry. Dochází tak k opačnému efektu. Místo, aby se naše toxiny z těla dostaly na povrch, naše tělo vstřebává hliník, protože jsou v menších molekulách, které projdou do našeho těla. Hliníkové soli jsou ve vodě rozpustné, ale po styku s kůží se stávají ve vodě nerozpustnými, přesto procházejí do našeho organismu, a to hlavně na oholené pokožce, která je od holení podrážděná. Hliník v organismu může způsobovat změny v estrogenních receptorech prsních buněk, hromadí se a neumíme jej vyloučit. V kosmetickém průmyslu je více než 20 složek obsahujících právě hliník.

  • Parabeny - Další zajímavou složkou jsou parabeny. V etiketách jsou pod názvy jako methylparaben, ethylparaben, propylparaben atd. Fungují jako konzervanty v kosmetickém průmyslu. V těle se chovají podobně jako estrogen. Ten je klíčový u vývoje pohlavních znaků, jako třeba prsa. Jsou silnější než ty přírodní, námi vyprodukované, a několikanásobně podporují růst buněk, a to i těch rakovinotvorných. Spojitost parabenů v kosmetice s rakovinou je taková, že není dostatek studií pro označení této látky za nebezpečnou, ale zároveň je tato složka legislativně regulována od roku 2009 na 0,4 % pro jednotlivý paraben a 0,8 % pro jejich směs. Regulace byla zavedena z důvodu dráždivosti této látky s kůží. U některých lidí tímto byla způsobena až dermatitida.

  • Triclosan - Dále deodoranty a antiperspiranty obsahují chemické látky, které hubí bakterie na povrchu kůže. Ta může být podrážděna nebo se mohou vytvořit dlouhodobé kožní problémy. Triclosan narušuje cytoplazmatickou membránu, tedy obal bakterie a zamezí syntéze lipidů - tvorbě tuků. Svou strukturou se podobá nebezpečným látkám narušující hormonální systém, endokrinním disruptorům. Tyto látky mohou narušit funkci štítné žlázy a hormonálního systému. Fungují tak, že aktivují receptor v jádře buňky a jejím prostřednictvím snižují hladinu důležitého hormonu tyroxinu. V minulosti byl používán jako pesticid. Lze ho nalézt i v zubních pastách, mýdlech a vlasové kosmetice. Do těla se většinou dostává kožní absorpcí a skrz sliznice v ústní dutině.

Co obsahují přírodní deodoranty a proč bychom je měli začít používat?

Principem přírodních produktů je, že neucpávají póry, takže pokožka může volně dýchat a v těle se nám nic nehromadí a nezadržuje.

Přírodní deodorant 'Ku.tis

Na našem eshopu můžete najít přírodní deodorant značky 'Ku.tis

Přírodní deodoranty obsahují různé éterické oleje a bylinné výtažky, které nedráždí pokožku. Právě éterické oleje nezpůsobují alergické reakce a podle druhu mají příznivé účinky (zklidňují kůži, působí antibakteriálně). Hlavní složkou bývá kakaové máslo, kokosový olej a bylinné složky. Kůže se tak nevysušuje a je chráněna i přes časté holení. I přírodní formy zabraňují množení bakterií, které právě produkují zápach. Vůně éterických olejů je také příznivější pro maminky s dětmi, kdy si zachovávají i svůj přirozený pach.

Pokud hledáte i přírodní antiperspirant, alternativou jsou přípravky s obsahem minerální soli kamencem draselným, či draselno-hlinitým, který má podobné účinky jako antiperspiranty a stahuje póry bez ucpání. Říkáte si, že je v něm opět nebezpečný hliník, ale v tomto případě jsou molekuly hliníku tak velké, že nejsou schopny se kůží vstřebat do těla.

Přírodní alternativy deodorantů neobsahují žádné z výše uvedených škodlivých látek. Neobsahují hliníkové soli, ani látky ovlivňující hormonální systém těla. Také v nich nenajdete konzervanty, protože svým přírodním složením a tuky si dokážou zachovat svou trvanlivost. Jsou z přírodních surovin, které nejsou chemicky upravované. Neobsahují ani žádné aromatické látky, protože na jejich místo využívají přirozené vůně esenciálních olejů. Není v nich nežádoucí a obávaný palmový olej, kvůli kterému mizí deštné pralesy jihovýchodní Asie a s nimi i jedinečná biodiverzita. Jsou nejen přírodní a vhodné pro vaše tělo, ale také se snaží chránit přírodu ať už svým složením, tak i ekologickými obaly.

Ekologické obaly - výhoda 2v1!

Když si spočítáte, kolik deodorantů a antiperspirantů spotřebujete za rok, zjistíte, jak velká odpadová stopa po každém jednotlivci zůstane. Platí to i pro další kosmetiku, která je dodávaná převážně v plastových obalech. Přírodní kosmetika bývá balena v ekologických a přírodních obalech (bohužel, v dnešní době to ještě u všech produktů není standard. Na našem e-shopu, ale žádné plastové obaly nenajdete). Tyto přírodní výrobky mohou být například v papírových snadno rozložitelných obalech, což je obrovská přidaná hodnota pro naši přírodu. Mysleme na své zdraví a také na naši společnou a jedinečnou přírodu.


Podívejte se na naši nabídku přírodních deodorantů značky 'Ku.tis >>>